A „szent” Zebra!

A „szent” Zebra!

Gyakran tapasztalok olyat, hogy a zebra mellett átkelésre váró gyalogost nem engedik át a járművezetők. Mintha a járműnek lenne elsőbbsége a gyalogossal szemben, le sem lassítanak, megállás nélkül tovább haladnak. Így többször találkoztam olyan járművezetői állásponttal, hogy a gyalogosnak csak az úttesten van elsőbbsége, tehát ha a gyalogos az átkelésre várva a gyalogos átkelőhely mellett áll, akkor még nem kell átengedni. Ez tévedés és szabályszegő magatartás.

A Kresz szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van, a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. A Kresz azt is előírja, hogy a gyalogos-átkelőhelyet a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel és fokozott óvatossággal szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, azaz a járművel – amennyiben szükséges – a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

Tehát egyrészt a gyalogos-átkelőhelyet olyan alacsony sebességgel és fokozott óvatossággal kell megközelíteni, hogy a jármű vezetője fel tudja mérni, van-e a gyalogos-átkelőhelyen, vagy amellett a járdán olyan gyalogos, akinek elsőbbséget kell adnia. Másrészt, ha a gyalogos-átkelőhely mellett van olyan gyalogos, akiről felismerhető az átkelési szándéka, akkor a zebra előtt meg kell állni. Ilyen lehet pl. ha a gyalogos a gyalogos-átkelőhely mellett áll és körülnéz, az ilyen gyalogosnak elsőbbséget kell adni, át kell engedni a zebrán.

Ha a zebra környezete rosszul figyelhető meg esetleg a sötétség vagy valamilyen a rálátást zavaró tárgy miatt, akkor a Kresz előírása egyértelmű: ha nem lát a vezető, akkor még lassabban, óvatosabban vezessen, hogy szükség esetén meg tudjon állni! Gyakorlatilag úgy fogalmazható meg az előírás, hogy a gyalogosnak már akkor elsőbbsége van, amikor még csak a zebra mellett a járdán áll, vagy más körülményből – pl. zebrától 1-2 méterre a gyalogos-átkelőhely felé halad – felismerhető az átkelési szándéka. Praktikusan már akkor elsőbbsége van a gyalogosnak a zebránál, amikor még nem lépett az úttestre.

Több okból is célszerű elkerülni a gyalogossal való összeütközést. A gyalogos gázolások a személyi sérülések miatt rendszerint nagyon súlyos következményekkel járnak és rendívül magas összegű kár keletkezik. A gyalogos által pl. a gépjárműben okozott károkat a kötelező felelősség biztosítás terhére nem térítik meg, tehát ha valamiért a gyalogos lenne felelős a balesetért, akkor pl. annak anyagi helyzetétől függően lehetséges, hogy a jármű tulajdonosa kénytelen viselni a saját kárát. Gyalogos elgázolásának jogi megítélése meglehetősen szigorú, így a saját kár viselésén túlmenően szigorú büntetéssel és a jogosítvány elvételével is számolni lehet.

Balesetmentes utat: dr. Herpy Miklós

error: Elnézést, de a tartalom védett!