Baleset motorosruha nélkül – kármegosztás

Baleset motorosruha nélkül – kármegosztás

A „kapanyél is elsülhet”, szól a mondás. A biztosítók időnként így próbálják a vétlen motorosok kárigényeit elutasítani, vagy kármegosztásra hivatkozva csak a kár egy bizonyos részét megtéríteni.

Többször előfordult már, hogy a közlekedési balesetben vétlenül megsérült motoros kárainak egy részét nem volt hajlandó megtéríteni a biztosító hivatkozva arra, hogy a motoros a bukósisakon kívül nem viselt megfelelő védőfelszerelést, így pl. kesztyűt, kabátot, protektorokat vagy motoros csizmát. Azzal érvelnek többek között, hogy a motoros kesztyű vagy más védőfelszerelés viselése az elvárhatóság körébe tartozik, mert a motoros megsérülését megakadályozhatta, vagy a sérüléseket legalább jelentős mértékben csökkenthette volna ezek viselésével.

Ebben teljes mértékben igazuk is van, így ezek viselése fokozottan ajánlott, de nem kötelező!

A motoros kesztyű, protektoros kabát, nadrág, csizma hiánya még nem alap arra, hogy ne fizessék ki teljesen a vétlen motoros sérüléseiből fakadó kárait.

A motorosok részéről a közúti közlekedés során elvárt magatartásokat a KRESZ tartalmazza. Eszerint a zárt utastérrel nem rendelkező motorkerékpárral és segédmotoros kerékpárral csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a vezető és az utas becsatolt motorkerékpár bukósisakot visel. A jogszabály a motorkerékpárral közlekedők számára a bukósisakon kívül más védőfelszerelés használatát nem írja elő kötelezően. A motorosok a bukósisak viselésével az elvárható magatartást tanúsítják, a motoros kesztyű vagy egyéb védőfelszerelés viselésére a jogszabály szerint nem kötelesek. Ezért egy baleset során pl. a kesztyű hiánya nem kérhető számon a vétlen károsultakon.

A bukósisak hiányára is csak abban az esetben hivatkozhatnak alappal a biztosítók, ha a motoros pl. olyan fej sérülést szenvedett, amit becsatolt bukósisak viselése esetén nem szenvedett volna el.

A károsulton múlik, hogy az a bizonyos „kapanyél elsül-e” a biztosító javára, ezért ne hagyják magukat félrevezetni.

Azonban jobb a bajt megelőzni. Egy megfontolt motoros mindig viseljen a bukósisak mellett télen-nyáron védőruházatot is, mert sose tudni előre mikor fog baleset történni!

 

Balesetmentes utat, dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy a cikk megjelenése óta a jogi szabályozás esetleg változhatott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!