Bukósisak helyreigazítás

Bukósisak helyreigazítás

Ki a felelős az utas szabályos bukósisak használatáért? Hát nem csak az utas, a vezető is!

A Kresz szerint a zárt utastérrel nem rendelkező motorkerékpáron és segédmotoros kerékpáron utazó személynek becsatolt motorkerékpár-bukósisakot kell viselnie. Ilyen járművel csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a járművezető és az utas becsatolt motorkerékpár-bukósisakot visel.

Maga bolond, maga bolond, hogy mindent kétszer mond, mindent kétszer mond? – írja egy laikus értetlenkedve a Kresz látszólag dupla megfogalmazásán. De valóban ugyanaz van leírva kétszer?

Az első mondat, mint főszabály szerint a motoron menet közben becsatolt bukósisakot kell viselni. Ebben annyi újdonság lehet pár motorosnak, hogy be is kell csatolni a sisakot, nem elég a fejre húzva viselni, mert esésénél leeshet a fejről és csúnya fejsérülés történhet.

A második mondat szerint csak abban az esetben szabad közlekedni a motorral, ha a vezető és az utas is becsatolt bukósisakot visel. Ebből az következik, a vezető el sem indulhat, amíg Ő és utasa szabályosan nem viselnek bukósisakot.

Ha egy igazoltatásánál kiderül, hogy az utasnak nincs sisakja, vagy az nincsen becsatolva, akkor nem csak az utast, de a motor vezetőjét is megbüntethetik.

Az is következik ebből a szabályból, hogy ha a vezető vétlenül, azaz más hibájából közlekedési balesetet szenved, amelyben az utasa a be nem csatolt sisakja – vagy a sisak hiánya – miatt fejsérülést szenved, akkor a balesetben egyébként vétlen vezető is felelősségre vonható az utasa sérülése miatt! Nem közlekedhetett volna olyan utassal, akin nincsen sisak, vagy az nincs becsatolva. Ez akár büntetőjogi szintet is elérhet, azaz komoly büntetést szabhatnak ki, meg a jogsi is ugorhat egy időre, ha az utas sérülése súlyos!

Tehát nem történt mátrix effektus és – képletesen a Kresz szabály megfogalmazója – Neó előtt nem ment el kétszer ugyanaz a „macska”.

Az egyik mondat előírja a bukósisak kötelező viseletét, a második mondat pedig a vezető felelősségévé teszi a saját és az utas bukósisak használatát is.

 

Balesetmentes utat, dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy a cikk megjelenése óta a jogi szabályozás esetleg változhatott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!