Büntetőeljárásban közvetítői eljárás – amikor az okozót védtük

1. Amikor a „fájdalomdíj” elég a bűnügy elkerüléshez.

Ügyfelünk egy kétsávos úton úgy kívánt balra bekanyarodni, hogy közben nem adott elsőbbséget a szemből érkező motorosnak.

A balesetben a motorkerékpár vezetője úgy sérült meg, hogy abból kisebb fokú maradandó egészségkárosodást szenvedett el.

Ügyfelünkkel szemben büntetőeljárás indult melyet – tekintettel bűnösségének elismerésére, megbánó magatartására és az egyéb körülményekre – sikerült közvetítői eljárásra terelni, amelyben végül összesen 170.000 forint fájdalomdíj megtérítése mellett védencünkkel szemben megszüntetésre került a büntetőeljárás anélkül, hogy elítélték volna, vagy eltiltották volna a járművezetéstől – azaz elvették volna a jogosítványát.

Bunugy_megszuntetes_kozvetitoi_eljaras_alapjan2. Egy bocsánatkéréssel lezárt ügy.

Ügyfelünk lakott területen belül többsávos út külső sávjában közlekedett nappali fényviszonyok mellett, amikor sávot kívánt változtatni. Ennek során nem érzékelte a mellette levő sávban közlekedő járművet, akivel emiatt összeütköztek. A baleset sértettje súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett el, emiatt védencünkkel szemben közúti baleset okozása miatt büntetőeljárás indult. Tekintettel a beismerő vallomásra és az ügy egyéb körülményeire sikerült a nyomozást közvetítői eljárásra terelni. Ebben olyan megállapodást kötöttek a résztvevők, mely szerint a baleset okozója – ügyfelünk – bocsánatot kért az általa okozott balesetért. Így ügyfelünk elkerülte, hogy büntető bíróság elítélje, megbüntesse és esetleg eltiltsa a járművezetéstől – azaz elvegye a jogosítványát. Az eljárás során felmerült bűnügyi költséget az állam viselte.

3. Zebrán gázolt – kártérítés fizetésével megoldódott a bűnügy.

Ügyfelünk gépkocsijával éjszakai fényviszonyok mellett zebrán ütött el egy gyalogost, aki súlyos csonttöréses sérüléseket szenvedett el. Védencünk ügyében – tekintettel a megbánó magatartására és az egy egyéb körülményeire – sikerült az ügyet közvetítői eljárás keretében lezárni, melynek során ügyfelünk 100.000 forint jóvátételi díj megtérítése mellett mentesült minden egyéb hátrányos következmény alól, azaz nem ítélte el a büntető Bíróság, és nem vették el a vezetői engedélyét sem.

error: Elnézést, de a tartalom védett!