Kamera az autóban

Kamera az autóban

Szabad-e így videózni? Jogrendünkben fehér folt ez a kérdés. De ugye amit nem tilos, azt szabad. A motoron, a bukósisakon, az autóban a videokamera használatát nem tiltja jogszabály, tehát az megengedett, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez nem teljes szabadság, vannak korlátai. Ezeket a korlátokat lényegében mások személyiségi jogai jelentik.

Főszabály szerint bármely személyről csak a beleegyezésével szabad képet készíteni. Kivétel, ha tömegről készít felvételt az ember, de az utakon általában nincsen tömeg. Szerencsére egy videó elkészítéséhez a beleegyezésnek nem kell kifejezett beleegyezésnek lennie, az lehet ráutaló is, így ha valaki tudja, hogy róla felvétel készül, és nem tiltakozik ellene, az már beleegyezésnek számít.

Ahhoz, hogy a beleegyezés megadottnak legyen tekinthető, a videófelvétel készítőjének a környezet tudomására kell hoznia, hogy ő felvételt készít. Titokban videózni nem szabad. Hasonló okból egyes rendőrautókon jól látható felirattal hívják fel a figyelmet, hogy „képfelvétel rögzítés”. Viszont, ahogy egy egyszerű turista videó elkészítéséhez sem kell a homlokunkra figyelmeztető matricát ragasztanunk, úgy véleményem szerint egy motorozásról készített videófelvételnél sem szükséges ez. A lényeg az, hogy a hobbi videó senkinek ne okozzon hátrányt! Úgy sem lehet mindenkitől engedélyt beszerezni.

Elvben a törvény úgy szól, hogy akiről engedélye nélkül videófelvételt készítenek – azaz a személyiségi jogát megsértik – annak sérelemdíj jár. Szerencsére a törvény helyes értelmezése szerint a jogsértés puszta ténye még nem alapoz meg sérelemdíjat, mert sérelemdíj akkor jár, hogyha a jogsértés miatt hátrány éri azt, akiről a kép készült. Hátrány nélkül nincsen valódi jogsértés, nem jár sérelemdíj. Tehát, ha valaki ugyan engedély nélkül készít videófelvételt, de ezzel hátrányt nem okoz, úgy elvben nem lehet gond. Ha azonban feltölti az internetre és ezzel valakit megsért, vagy más hátrányt okoz, úgy az már alapot adhat a sérelemdíj, illetve kártérítés fizetésére. Nyilvános felhasználás esetén ezért javasolt az arcok és a rendszámok kitakarása! Célszerű megmaradni a saját- és a szűk körben való felhasználás mellett, így kisebb a valószínűsége, hogy a felvételünk másoknak hátrányt okoz.

Végül a legfontosabb kérdés: Ha baleset történik, az akár engedély nélkül készített video felhasználható-e bizonyítékként a baleset kivizsgálása során? Igen! A törvény szerint ugyanis, ha jogos érdek – pl.: kártérítés – érvényesítése céljából szükséges a képek felhasználása, és ezen érdek érvényesítése a képpel okozott hátránnyal arányban áll, akkor jogosan felhasználható a felvétel. A jogos érdekben okozott kisebb hátrányért tehát nem jár sem kártérítés, sem sérelemdíj, viszont ha a videó túlzott jogtalan hátrányt okoz, úgy felmerülhet már sérelemdíj iránti igény.

Külföldre utazás során szem előtt kell tartani, hogy vannak országok (pl. Ausztria) ahol tilos ilyen kamerát használni, büntetnek érte. Célszerű arra is odafigyelni, hogy az ilyen kamerák egy balesetben súlyosabb sérüléseket is okozhatnak, ha az elhelyezésük, rögzítésük nem biztonságos.

 

Balesetmentes utat, dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy a cikk megjelenése óta a jogi szabályozás esetleg változhatott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!