Közlekedési büntető ügyek – amikor az okozót védtük

1. Mégsem az ügyfél volt a hibás

Bunteto_eljaras_megszuntetes_bizonyitottsag_hianyabanÜgyfelünk 2004. májusában az általa vezetett nyerges teherautóval balra kívánt kanyarodni, de nem biztosított elsőbbséget a szemből érkező gépjármű részére, ezért összeütköztek. A baleset következtében az elsőbbségben közlekedő jármű vezetője a helyszínen életét vesztette, ezért ügyfelünkkel szemben büntetőeljárás indult halált okozó közúti baleset gondatlan okozása bűncselekményének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás során védelmének ellátása érdekében adott megbízást. A történtek aprólékos feltárása során sikerült tisztázni, hogy ügyfelünk nem sértette meg az elsőbbségadás szabályait, hanem a másik jármű vezetője túllépte a megengedett sebességet és ezen felül olyan mértékben ittas és bódult állapotban közlekedett, hogy több másodpercen keresztül úgy haladt a teherautó felé, hogy nem lassított, pedig arra köteles lett volna. Az illetékes rendőrhatóság végül ügyfelünkkel szemben megszüntette a nyomozást.

2. Felmentő ítélet

Bunugyben_felmentesÜgyfelünk lakott területen belül éjszaka – kivilágítatlan útszakaszon – a megengedett 50km/h sebesség ellenére 80-85km/h sebességgel közlekedet egy, két sáv széles úttest közepén, amikor az előtte szabálytalanul áthaladni szándékozó gyalogost elütötte, aki a gázolás miatt a helyszínen életét vesztette. Az autóvezetővel szemben halált okozó közúti baleset gondatlan okozása bűncselekményének alapos gyanúja miatt büntetőeljárás indult arra tekintettel, hogy a baleset bekövetkezése és a gyorshajtás között okozati összefüggés van, mert az ügyészség szerint, ha szabályosan haladt volna a gépkocsival, akkor elmaradt volna a baleset.

Az eljáró bíróság a történteket rendkívül alaposan megvizsgálta – a teljes büntetőeljárás alatt öt műszaki szakértő és két korboncnok orvosszakértő is eljárt –, melynek alapján megállapította, hogy olyan közel haladhatott be az autó elé a gyalogos, hogy még szabályos haladási sebesség mellett is a gépkocsi elütötte volna. Védencünket a Bíróság végül bizonyítottság hiányában az ellene halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vád alól felmentette.

Bunugyben_felmento_itelet3. Aki túl gyorsan megy, nincsen elsőbbsége?

Ügyfelünk lakott területen belül autójával úgy kívánt balra kikanyarodni egy alsóbbrendű útról, hogy közben nem észlelte a balról elsőbbségi helyzetben érkező gépkocsit, ezért a járművek összeütköztek, a másik autó sofőrje 8 napon túl gyógyuló sérüléseket – töréseket – szenvedett el, ezért ügyfelünkkel szemben büntetőeljárás indult, majd az ügyészség vádat emelt közúti baleset gondatlan okozása miatt. A bíróság alaposan megvizsgálta a baleset körülményeit.

Végül arra a következtetésre jutott, hogy az elsőbbségben haladó jármű olyan durva mértékben túllépte a megengedett sebességhatárt, hogy ezzel „megtévesztette” a vádlottat, azaz az ügyfelünk által megkezdett kikanyarodáskor még olyan messze volt, hogy alappal feltételezhette ügyfelünk, hogy előtte biztonsággal az elsőbbség közlekedési szabályinak megsértése nélkül kikanyarodhat. Védencünket végül bűncselekmény hiányában a Bíróság felmentette a vád alól.

Buncselekmeny_felmentes4. Figyeljen, aki bekanyarodik!

Ügyfelünk motorkerékpárjával – és utasával – lakott területen kívül közlekedett, amikor meg kívánta előzni az előtte lassabban közlekedő személygépkocsit. Amikor az autóhoz ért, az balra kitért, így ügyfelünk a motorkerékpárjával az autó bal hátsó sarkának ütközött. A baleset következtében a vezető és utasa leestek a motorkerékpárról, melynek során utasa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az illetékes ügyészség vádat emelt a motorkerékpár vezetője ellen halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt, emiatt kaptunk ügyfelünktől védelmének ellátása érdekében megbízást. A Bírósági eljárásban a bíróság több szakértő bevonásával vizsgálta a tényállást, azaz hogyan történhetett meg a baleset, ki lehet a felelős.

Ennek során alapos kétség alakult ki védencünk bűnössége felől, mert a gépkocsi vezető okozhatta a balesetet azzal, hogy a sávváltás előtt nem győződött kellően meg arról, hogy járművét más jármű már előzi, ezért védencünket a Bíróság felmentette az ellene emelt vád alól.

Buntetoeljaras_megszuntetes_buncselekmeny_bizonyitottság_hianya_miatt5. Megadható elsőbbség?

Ügyfelünk motorkerékpárjával – és utasával – alsóbbrendű útról úgy kívánt egy másik útra felhajtani, hogy eközben nem adott elsőbbséget az ott haladó gépkocsinak, így a járművek összeütköztek. A baleset olyan nagy erejű volt, hogy a motor első futóműve kiszakadt a helyéről és több méterre elrepült, míg a motor utasa maradandó egészségkárosodást szenvedett el.

Az ügyészség maradandó egészségkárosodást okozó közúti baleset okozásának bűncselekménye miatt nyújtott be vádat a Bíróságra a motort vezető védencünkkel szemben. A tárgyaláson a bíróság részletes vizsgálat alá vette a baleseti mechanizmust, majd a feltárt adatok alapján védencünket az emelt vád alól felmentette, tekintettel arra, hogy az elsőbbségben haladó gépkocsi egyrészt túllépte a megengedett sebességhatárt, másrészt átlépte a sávokat elválasztó felezővonalakat.

error: Elnézést, de a tartalom védett!