Közúti baleset külföldön

Közúti baleset külföldön

Ajánlatos a gépjárművünkre érvényes zöldkártyát is magunkkal vinni a biztosítási fedezet igazolása érdekében –egyes országokba pl. Ukrajna ez kötelező–, azonban vannak olyan országok, ahol a kötelező biztosításunk nem érvényes –ilyen pl. Koszovó. A zöldkártya egyezményben nem szereplő országba történő belépéskor az illető ország határán kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (határbiztosítást) kell kötni. Utazás előtt tájékozódjunk, hogy az utazással érintett országban érvényes-e a kötelező biztosításunk, mik a szükséges teendők.

Amennyiben az EU valamely országába utazunk, az illetékes OEP-től –bármely regionális Egészségbiztosítási Pénztár, illetve annak kirendeltségén– igényeljük díjmentesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat. Az érvényes kártyával rendelkező magyar biztosítottat azonos finanszírozás mellett kell ellátni, mintha az adott EU tagállamban lenne biztosított. Baleset esetén már a helyszínen célszerű körültekintően eljárni. A kárrendezést jelentősen segítheti, ha rendőri intézkedés történt –Horvátországban és Szerbiában kötelező a rendőrséget értesíteni. A „civilizált” országokban a rendőrségi eljárásban jogunkban áll tolmácsot kérni. Célszerű fényképeket készíteni a baleset helyszínéről, a járművek rendszámáról, a forgalmi rendről. Lehetőségekhez képest kérjük el a baleset tanúinak adatait és elérhetőségeit. Olyan idegen nyelvű okiratot ne írjunk alá, amelynek nem ismerjük a tartalmát, ha mégis ilyet kell aláírni, úgy szükség esetén magyarul írjuk rá a véleményünket és azt is írjuk alá.

Igyekezzünk a többi részessel együtt kitölteni a nemzetközi kárbejelentő nyomtatványt. Szerezzük be a másik fél kötelező felelősségbiztosításának adatait – a biztosító neve, szerződésszám, forgalmi rendszám, elérhetőségek. A kárigények elbírálása és a kár rendezése főszabály szerint a baleset helye szerinti ország jogszabályai szerint történik! Egyes nem EU tagországokban a kárigényünket közvetlenül a károkozóval, vagy annak biztosítójával kell rendeznünk. Még mielőtt bármilyen intézkedésbe belekezdünk (különösen jármű hazaszállítása) vegyük fel a kapcsolatot az okozó kötelező felelősségbiztosítójával és tisztázzuk a kárrendezés lehetőségeit – gépjármű javítás a baleset helyén vagy Magyarországon történhet-e, gépjármű szállítás költségei, extra utazás és szállás, stb. költségeit miként téríti a biztosító. A kárrendezés során felmerült minden költségről kérjünk számlát, az ügyintézés során keletkezett minden okiratról kérjünk másolatot, és azt őrizzük meg.

Keressük meg a MABISZ GKI-t is (1062 Budapest, Aradi u. 65-67., Tel.:+36-1-266-9866) annak tisztázása érdekében, hogy a káraink rendezése Magyarországon miként bonyolítható le. Ha van casco- vagy utas biztosításunk –különösen asszisztencia szolgáltatás esetén–, úgy azzal is vegyük fel a kapcsolatot. A saját felelősségbiztosítónktól is kérhetünk segítséget. Amennyiben szükséges, fordulhatunk segítségért a magyar külképviseletekhez is. Léteznek olyan országok, ahol jobban járunk azzal, ha helyben rendezik a kárunkat. Míg a gépjárművek átlagos kártérítési összege Magyarországon 272.000Ft, addig Szlovákiában 335.000Ft, Ausztriában 634.000Ft, Németországban 1.016.000Ft, Olaszországban 1.236.000Ft (Forrás: www.origo.hu, Generali Csoport). Célszerű ezért tisztázni, hogy a kárrendezésnek mely módját választjuk.

Balesetmentes utat: dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy a cikk megjelenése óta a jogi szabályozás esetleg változhatott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!