Kresz újdonságok

Kresz újdonságok

Átfogó módosításon esetek át a közlekedést érintő jogszabályok. Ennek keretében változott a Kresz, a közigazgatási és a szabálysértési bírságolás szabályai. A Kresz módosítások közül elsőként kell kiemelnek, hogy szeptembertől egyértelművé válik a helyzet: traffipax előjelző berendezést szabad használni, de a sebesség ellenőrzést akadályozni, zavarni nem. Mostantól tilos a lézerblokkoló használata.

Érdekesség az osztrákok által év elején bevezetett biztonsági folyosó szabályainak átvétele. Eszerint a két, vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton ha torlódás, azaz dugó alakul ki, akkor automatikusan a belső forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni, míg az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a lehetséges mértékben jobbra kell lehúzódni, szükség esetén a terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni. Ez a kötelezettség tehát annyiban újdonság, hogy autópályán és autóúton kialakuló torlódás esetén akkor is balra illetve jobbra húzódva kell haladni, ha még nem jön mentő, tűzoltó, autómentő, stb.

Aki pl. a saját illetve ismerőse garázsa előtt várakozott, az megsértette a Kresz vonatkozó szabályait. 2012. szeptember 1-je óta viszont, aki a járművével az út menti garázs, illetve kapu elé úgy parkol le, hogy az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárult, vagy Ő maga a tulajdonos, akkor már nem követ el szabálysértést. Ismét az élethez alakították az egyik módosítást, miszerint az a megkülönböztetést használó gépjármű, amelyik kizárólag az előírt sebességhatárt lépi át (pl. autópályán), az nem köteles hangjelzést is adni menet közben, pusztán a „kék villogó” használata és fokozott óvatosság elegendő a szabályos haladáshoz. A pénzszállítók megkapták a jogi felhatalmazást a jármű figyelmeztető jelzéssel (sárga villogó lámpa) való használatára, így olyan helyen is megállhatnak, ahol az egyébként tilos, valamint legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is közlekedhetnek.

A kerékpárosok tekintetében szigorodik a Kresz. Eszerint a kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el. Ezen felül lakott területen kívül a kerékpárosnak még fényvisszaverő mellényt is viselnie kell. Fokozottan biztosítani kell a főleg lakott területen kívül, éjszaka közlekedő kerékpárosok észlelhetőségét és biztonságát.

Megoldódni látszik az elsősegély készlet körüli anomália is – nem büntethet a rendőr, ha sima közúti ellenőrzés alkalmával nincs a vezetőnél eü. készlet. Egy baleset esetében viszont kötelező a balesettel nem érintett járművek vezetőinek is az elsősegélynyújtó felszerelést, valamint a tűzoltó készülékkel ellátott jármű vezetőjének a tűzoltó készüléket a kigyulladt jármű oltásához használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani.

Balesetmentes utat, dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy ez a cikk 2012. szeptemberben készült, a jogi szabályozás azóta változhatott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!