Milyen büntetés jár egy közúti balesetért?

Milyen büntetés jár egy közúti balesetért?

Persze lehet bízni a szerencsében, de ne reméljen Kossuth díjat, aki balesetet okoz.

Egy közlekedési baleset okozásának szankciója attól függ, hogy a baleset mennyire súlyos kimenetelű. Amíg csak a járművek sérülnek, vagy az okozón kívül más a baleset miatt 8 napon belül gyógyuló sérülést – pl. zúzódást, horzsolást – szenved el, addig szabálysértési eljárás keretében a Rendőrség bünteti meg a baleset okozóját. A vétkes 150.000 forintig bírságolható a balesetért és egy hónaptól egy évig terjedő időre a jogosítványa is bevonható.

Ha a baleset miatt az okozón kívül más személy nyolc napon túl gyógyuló sérülést – pl. csonttörést – szenved el, akkor már közlekedési bűncselekmény valósul meg.

Emiatt legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az okozó, de gyakrabban több százezer forint összegű pénzbírságot szab ki a bűntető Bíróság.

Amikor az elkövető maradandó fogyatékosságot vagy tömegszerencsétlenséget okoz a közlekedési balesettel, akkor már három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Amennyiben valaki meghal a baleset miatt, akkor egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki az okozóra. Az enyhébbnek minősülő esetekben felfüggesztett, a súlyosabb esetekben letöltendő szabadságvesztést szab ki a Bíróság. Három vagy több ember halála, vagy halálos tömegszerencsétlenség esetében a büntetés már két évtől nyolc évig terjedő letöltendő szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Természetesen egy közlekedési bűncselekmény miatt a jogosítványt is be szokták vonni. A Bíróság által alkalmazott eltiltás időtartama 1 hónaptól 10 évig terjedhet. Kirívó esetben véglegesen is el lehet venni a jogosítványát annak, aki alkalmatlan a járművezetésre.

Ezzel nincsen vége a tortúrának, mert költséges utánképzésen is részt kell vennie annak a járművezetőnek, akit közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra eltiltottak a járművezetéstől, továbbá annak is, akit közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt tiltottak el a járművezetéstől.

Az ittas járművezetést súlyosabban büntetik, mint korábban. A balesetet okozónak kedvező esetben is komoly összegű, több százezer forintra rúgó pénzbüntetésre van esélye, azonban a baleset eredményétől függően gyakran szabadságvesztés büntetés kerül kiszabásra. Az ittas járművezetés esetén kötelező elvenni az elkövető jogosítványát, az eltiltás csak különösen méltányos esetben mellőzhető.

Ne felejtsük el, hogy aki tisztán a saját hibájából balesetet okoz, az nem remélhet kártérítést sem. Így kénytelen viselni a saját kárát is, mint pl. a motorjában keletkezett kárt, illetve a testi sérüléséből fakadó hátrányokat.

Mindebből az következik, hogy sokba kerülhet a felelőtlenség, Kossuth díj kizárva!

 

Balesetmentes utat, dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy a cikk megjelenése óta a jogi szabályozás esetleg változhatott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!