Nem vagyoni kártérítés

A nem vagyoni kártérítés alkalmazására 2014. Március 15. előtt történt balesetek és káresemények esetén nyílik jogi lehetőség. Ezen időpont után bekövetkezett balesetek esetében már sérelem díj illeti meg a károsultat az új Polgári törvénykönyv (2013. évi V. törvény) alapján.

Nem vagyoni kártérítésA nem vagyoni kár olyan hátrányok megtérítését szolgálja, amelyek közvetlenül a személyét érintik és nem a vagyonát. Ilyen pl. egy csonttörés elszenvedése. Ugyan a személyiség sérelme, pl. egy csonttörés, egy végtag elvesztése vagy egy közeli rokon halála pénzben nem mérhető, azonban a nem vagyoni kártérítést pénzben kell megtéríteni.

A nem vagyoni kártérítés mértéke a károkozó és a károsult megegyezésén, vagy peres eljárásban a Bíróság mérlegelésétől függ. Ez a sérelemdíj bevezetésével sem változott meg. A nem vagyoni kártérítés mértékének gyakorlata megyénként eltérő volt és függött pl. attól is, hogy közlekedési balesetből, vagy munkahelyi balesetből származott a kár. Utóbbi esetben a Bíróságok némileg magasabb összegeket határoztak meg.

Nem vagyoni kártérítésA megítélt nem vagyoni kártérítés felső határa nagyságrendileg húsz-huszonöt millió forint körül alakult. Természetesen az összegszerűséget nagy mértékben befolyásolja a hátrány súlya, a károsult kora valamint pl. egy maradandó egészségkárosodás esetében a sérült foglalkozása, stb. Nyilvánvaló, hogy pl. egy láb elvesztése eltérően befolyásolja egy élsportoló futó életét, mint egy idős, passzív életet élő idős emberét. A sérelemdíj mértéke ennél várhatóan magasabban alakul, mert az elszenvedett hátrányokon kívül a sérelem díjnak büntetési célja is van, azaz ha pl. szándékos bűncselekmény miatt szenved hátrányt a károsult, akkor magasabb összegű sérelem díjra lesz jogosult, mintha csekély mértékű mulasztás a károkozás oka. A nem vagyoni káron és a sérelem díjon felül természetesen az egyéb károkat is köteles megtéríteni a károkozó.

Nem vagyoni kártérítési ügyben keressen minket!

Amint tudjuk, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!
error: Elnézést, de a tartalom védett!