Vagyoni kártérítés mértéke

kerekes-szekA korábbi peres gyakorlatban a sérelem díj bevezetésével megszüntetett nem vagyoni kártérítés (2014 évben) felső határa kb. 20-25 millió forint körül alakult az egyéb károkon felül, míg súlyos esetekben a járadékok felső határa összesen nagyságrendileg 600.000-700.000 forint körül került megítélésre. Kirívó esetben vagy az idő előre haladtával ennél magasabb is lehet. Természetesen végtag elvesztése, esetén ezen felül a legjobb minőségű művégtagok költségét (pl. Ottobock) vagy profi kerekes szék, bénulás esetén ágy, de akár a könnyebb mozgás érdekében a lakás átalakításának költségét is köteles megtéríteni a károkozó vagy annak biztosítója. (Ide tartozik jellemzően a fürdőszoba átalakításának költsége, hogy pl. amputált végtaggal is biztonságosan lehessen tisztálkodni. De ebbe a körbe tartozik, pl. az ajtók kiszélesítése, hogy kerekes székkel a lakáson belül közlekedni lehessen, valamint pl. a bejárathoz rámpa kialakításának költsége, stb.) A sérelemdíj gyakorlata ennél már magasabb, a plafon kb. 50 millió forint környékén alakul.

Egyezség kötés körében súlyos esetekben 100 millió forint felett alakulhattak a megállapodások körében kifizetett kártérítések. Ilyen esetben, ha egyezséget akar a biztosító vagy a károkozó kötni, azt azért teszi, mert elsősorban neki áll érdekében, ezért nagyon fontos körültekintően eljárni! Mérlegelni kell a perlés lehetőségét is, mert nem „babra megy a játék”.

geniumA károsultat megilleti a legjobb végtag, nem csak az OEP által finanszírozott művégtagok. Mivel a profi művégtagok pl. térd alatti protézisek 5-6 millió forintba is belekerülhetnek, a térd feletti protézisek ára már 10-15 millió forintot is meghaladhatják, a piacra kerülő Ottobock Genium ára lábanként pedig ennek dupláját is meghaladhatja, ami érvényesíthető a károsult javára, ezért fontos, hogy kárügye valóban szakértő kezekbe legyen. A legkorszerűbb kerekes székek (mint pl. amely a lebénultak felállítására is képes, amely a megfelelő bélműködés miatt nagyon fontos) szintén több millió forintba kerülnek, amelyeknek költségét a kár okozójára – gyakori esetben az okozó kötelező felelősség biztosítója – köteles megfizetni. Az indokolt költségek körébe tartozhat egy különleges ágy, de pl. a felfekvések ellen kifejlesztett decubitus matrac ára is.

Nagyon gyakran megéri egy jónak tűnő egyezségi ajánlatot elutasítani, mint elfogadni!

Vagyoni kártérítési ügyben keressen minket bizalommal!

Amint tudjuk, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!
error: Elnézést, de a tartalom védett!