Vigyázz a gyerekekre!

Vigyázz a gyerekekre!

150.000.-Ft, akár ennyi is lehet a bírság. Persze ez csak egy elméleti maximális büntetés, de nem ez a lényeg. A szeptember 5.-én hatályba lépett közlekedési szabályt igazából a gyerekek védelmében kell betartani. Nem újdonságról van szó, hanem a korábbi előírás pontosításáról. Bár ez szerintem nem sikerült…

A gyermekszállítás – legalább 40×40 cm méretű, fényt kibocsátó, megvilágított vagy fényvisszaverő – táblával megjelölt autóbuszt tilos kikerülni, és a szemből érkezőknek is tilos az ilyen busz mellett elhaladni, ha az a párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll és vészvillogót használ. Tovább indulni csak akkor szabad, ha az ilyen busz a vészvillogóját kikapcsolta.

Egyik esetben, ha az általunk használt irányba csak egy sáv van és ebben a sávban mind a négy indexét működtető – azaz vészvillogót használó – olyan busz van, ami gyermekszállítás táblával van ellátva, akkor azt nem szabad kikerülni. A másik esetben, ha szemből érkezünk és azt tapasztaljuk, hogy a szembejövő forgalom számára csak egy sáv van, és ebben a sávban vészvillogó használatával áll egy gyermekszállítás táblával megjelölt autóbusz, akkor szintén meg kell állni, az ilyen autóbusz mellett elhaladni tilos – függetlenül attól, hogy a nekünk egy vagy több azonos irányú sáv áll-e rendelkezésünkre.

Vigyázz gyerekek

Vigyázz gyerekek

Összefoglalva, négy együttes feltétel esetén kötelező a busz vészvillogó kikapcsolásáig megállni:

  1. a busszal azonos irányú forgalom számára csak egy sáv van és
  2. az azonos irányba haladóknak az autóbusz mellett csak azt kikerülve lehet elhaladni,
  3. a busz gyermekszállítás táblával van megjelölve, és
  4. indexeit egyszerre működteti – vészvillogót használ.

Ha autóbusz öbölben áll a gyermekszállítás táblával jelölt vészvillogót használó busz, azaz a mögüle érkező többi járműnek nem kell kikerülnie ahhoz hogy tovább haladjon – mert nem képez a forgalmi sávban akadályt – akkor mindkét irányból el szabad haladni a busz mellett.

Ha a gyermekszállítás táblával jelölt busszal azonos irányba haladok számára több forgalmi sáv van, akkor nem kell senkinek megállnia a busz vészvillogó működtetésének idejére.

Magánvéleményem szerint ez a szabály a gyakorlatban nem védi a gyerekeket. Nagyon jó, hogy a gyerekekre fokozottan ügyelni kell, de tíz sofőrből jó ha egy tisztában lesz ezekkel a bonyolult szabályokkal. Szintén gond, hogy nem logikus a szabály, mert egy vészvillogóból – józan ésszel – nem következik a megállási kötelezettség, csak a fokozott óvatosság. Szerintem a külföldiek nem is tudják betartani, mert a határon nem a Kresz böngészésével kezdik hazánk látogatását. A valódi megoldás véleményem szerint sokkal költségesebb lenne. A gyerekszállító buszokra pl. egységes megjelenést lehetne előírni, mint pl. a budapesti taxiknál. A gyerekek le és felszállásánál a buszon megjelenő jól látható STOP táblával lehetne jelezni a megállási kötelezettséget – mint az USA-ban. A STOP feliratból már következik a megállási kötelezettség.

Mindentől függetlenül a járművezetőknek fokozottan figyelnie kell az autóbuszról le és felszálló, továbbá az úttesten haladó gyerekek megóvására.

 

Balesetmentes utat, dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy a cikk megjelenése óta a jogi szabályozás esetleg változhatott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!