Visszatekerték vagy sem?

Visszatekerték vagy sem?

Használt gépjárművek esetén gyakran csábít az „ördög”, a törvényhozás pedig végre lépéseket tesz a csalások visszaszorítása érdekében. Az első lépés az volt, hogy a tulajdonjog, illetve üzembentartói minőség bejegyzésének feltétele lett, hogy az erről szóló szerződésben kötelező feltüntetni a kilométer-számláló állását. Így utóbb könnyebben bizonyítható, hogy történt-e a manipuláció, vagy sem.

A használt gépjármű valós futásteljesítményének eltitkolása jelenleg is bűncselekményt valósíthat meg, azonban a bizonyítás nehézkes, ezért a Büntető Törvénykönyvbe új bűncselekmény jelenik meg „Gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása” cím alatt. Eszerint aki jogtalan haszonszerzés végett a közúti gépjármű kilométer-számláló műszere által jelzett értéket meghamisítja, bűncselekményt követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntetendő!

De mit tehet a vevő ha rájön, hogy becsapták? Egyrészt a szavatosság szabályai szerint – figyelembe véve a valós és a kilométer-számláló által jelzett érték közötti különbséget, a vevő árleszállítást kérhet. Ha ezzel nem orvosolható a probléma, mert olyan súlyos fokú az eltérés, hogy a vevő a valós használtság alapján már nem vette volna meg álmai járművét, akkor elállhat a szerződéstől. Ez esetben visszajár a vételár a szerződéstől számított kamatával együtt, valamint a vétel tárgyát vissza kell adni az eladónak. Elállás esetén a vevő nem köteles megtéríteni azt az értékcsökkenést, amely a rendeltetésszerű használat következménye. Kártérítés is megillet a vevőit, így a vétellel és panasszal felmerült jogos költségének megtérítését is követelheti az eladótól.

Ha az adásvételi szerződés szerint hivatásos gépjármű kereskedő volt az eladó, akkor a jármű birtokba vételétől számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét a vevő. Amennyiben pedig közvetlenül az előző tulajdonostól történt a vásárlás, akkor a vevő hat hónapos elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági jogait. Ha csak ennél később ismerte fel a hibát a vevő akkor a szavatossági jogok érvényesítésének határideje az átvételtől számított három év. A másik lehetőség, hogy súlyos fokú félrevezetés esetén a vevő megtámadhatja a szerződést tévedés jogcímén. A megtámadást a hiba felismerésétől számított legfeljebb egy éven belül kell írásban közölni a másik féllel, majd ha a közlés eredménytelen volt, úgy haladéktalanul a bíróság előtt érvényesíteni. A sikeres megtámadás esetén is az eredeti állapotot kell visszaállítani, azaz visszajár a vételár és a jármű is.

De – hogy mindezt elkerülhessük – a legfontosabb, hogy a vevő független szakember bevonásával a vásárlás előtt alaposan tájékozódjon: mérje fel a kiszemelt jármű valós műszaki állapotát és járjon utána a „masina” előtörténetének is.

Balesetmentes utat, dr. Herpy Miklós

Kérjük tartsa szem előtt, hogy ez a cikk 2012. november 4.-én készült, a jogi szabályozás azóta változott!

error: Elnézést, de a tartalom védett!